Fortsätt till innehållet

Merihukka har hittat hem

Många långväga gäster förtöjer i Ingå gästhamn under sommaren. Vi strosar ner till vattenbrynet för att lyssna på deras berättelser.

Iloiset turistit Inkoon vierasvenesatamassa © Benjamin Lundin

Gästhamnen i Ingå är äventyrets första anhalt för de här två kulturresenärera. Resan går i västerled med en kvalitetsbåt från Ingå.

– Välkommen ombord! Kom, kom, vi sätter oss i kajutan!

Ella Ranta och Arto Kultamaa är två gladare seglare från Helsingfors som precis har landat i Ingå gästhamn.

Ett rep, ordentligt surrat vid en metallring i bryggans betong, spänner fast deras farkost Merihukka. Eller är det Merikukka? Det lilla h:et i namnet skulle lätt kunna misstas för ett nött k, men så är inte fallet.

– Segelbåten hette faktiskt Merikukka tidigare. Den ägdes av en Sjöblom, säger Arto Kultamaa.

– Men vi döpte om den till Merihukka, det passar oss bättre. Vi är lite borttappade, säger Ella Ranta med ett skratt.

– Det här är en kvalitetsbåt som faktiskt har byggts i Ingå, fortsätter Kultamaa.

– Den är tillverkad i Degerby 1982. Jag har själv tagit kontakt med båtbyggaren och tackat honom för ett väl utfört arbete.

merihukkaBonga bibban

De två resenärerna gästade senast Ingå för fyra år sedan. När de sveper med blicken över kommuncentrat kan de konstatera att det mesta vid första anblicken verkar vara sig likt.

– När vi var här senast skulle man flytta biblioteket från det där gamla huset vid ån. Vi har hört att ni i Ingå har fått ett nytt fint bibliotek, så vi tänkte bonga det, säger Ranta.

Också ett besök i stenkyrkan från 1300-talet står på listan över sevärdheter som de två seglarna är ivriga att bocka av. Under sitt förra besök på orten avnjöt de en stämningsfull konsert där.

– Det här är en kulturresa. Bibliotek och konserter, det är allt vi behöver. Vi har också kajutan full av böcker och musik, säger Ella Ranta.

”Lätt att hitta”

Seglarna berömmer Ingå gästhamn. Raderna av välansade träd på jordpiren och de stora informationstavlorna får tummen upp.

– De gör det lätt att hitta gästhamnen, om man inte har varit här på länge och är osäker på var man ska lägga till, säger Arto Kultamaa.

Ranta och Kultamaa planerar att stanna en eller två nätter i gästhamnen och därefter bär färden av mot Älgsjölandet. Ön, som ägs av Helsingfors stad, var endast öppen för huvudstadens invånare fram till mitten av 1980-talet. I dag får alla ta i land där och njuta av öns prunkande ekskogar, som är landets näst största.

Kultamaa och Ranta, Helsingforsbor som de är, har landat där många gånger tidigare.

– Det är en verkligt fin ekskog, säger Arto Kultamaa.  

Äventyret börjar i Ingå

Sejouren i Ingå gästhamn är början på vad som är planerat att bli en tre veckor lång seglats i västerled. Arto Kultamaa och Ella Ranta kastade loss i Nordsjö, Helsingfors, och slutdestinationen är Örö i Hitis skärgård.

Också den här natursköna ön har ett förflutet som stängd för allmänheten, eftersom Förvarsmakten under många år höll till där.

– Vi har många äventyr framför oss, säger Ella Ranta.

Och blir det ett återbesök i Ingå på resan hem?

– Högst antagligen, slår de två seglarna fast.

Text & foto: Benjamin Lundin