Fortsätt till innehållet

”Mångfald och variation är en rikedom”

I vår artikelserie ”Därför valde vi Ingå” berättar lokala företagare sina framgångshistorier.

Den här månaden presenterar vi djurparken Lomamäen lemmikkipuisto.

Räv

Två eleganta rävar – den ena roströd, den andra vit som snö – raskar fram över klipporna. Himmelsblå aror sitter uppflugna på en gren och plirar med sina knappliknande ögon. Och ett piggsvin mumsar glatt i sig en banan. Det är svårt att tro att vi befinner oss i tallskogarna söder om Degerby. Välkommen till Ingås alldeles eget minizoo.

 Vilka är ni?

 – Jag heter Mikko Auri och jag driver djurparken Lomamäen lemmikkipuisto tillsammans med min fru Sharon. Min fru är från England och är barnträdgårdslärare. Själv har jag en bakgrund inom textilbranschen, närmare bestämt kläd- och skoindustrin.

 Varför valde ni att bli företagare i Ingå?

 – Vi driver också det engelskspråkiga internationella daghemmet i Degerby. Det är egentligen vår huvudnäring. När vi började med djurparken för omkring 15 år sedan bottnade dels i ett intresse på hobbynivå, dels i daghemsverksamheten. Vi hade alltid djur på daghemmet – på den tiden var det bara några kaniner och fåglar – men när sommaren kom dök alltid frågan upp om var vi skulle ha dem. Vi beslöt att satsa, bygga större utrymmen hemma på vår gård och skaffa några djur till. Och när vi en gång hade dem här tänkte vi: Varför inte låta andra komma och titta på dem?

Papegoja i Lomamäki djurpark.

Hur har det gått?

 – Antalet besökare har gått upp varje år och feedbacken på upplevelserna i parken har varit positiv. Det är fortfarande i grund och botten en hobbyverksamhet och vi har strävat efter att harmonisera vår tillväxt med våra resurser. Den nästan största belöningen av allt är ändå alla besökares leende ansikten. Vi har själva egna barn, och det har alltid varit problem att hitta resmål för dagsutflykter med familjen. Det finns kanske ett, två, i närmiljön. Ju fler, desto rikare blir trakten.Orm

 Vilka är de tre bästa sakerna med att vara företagare i Ingå?

 – Det är en liten ort, som ändå ligger extremt nära Helsingfors. Det är lätt att ta sig hit, vilket underlättar möjligheten att rekrytera yrkeskunnigt folk från huvudstadsregionen. Om somrarna livar sommarresenärerna och stuglivet upp trakten väldigt mycket, men i och med att det ändå är en liten by där alla känner alla är det lätt att knyta kontakter och samarbeta. I Helsingfors är det inte alls lika lätt, där känner man inte till folk på samma sätt.

Hurudana är Ingåborna som kunder?

– Vi har förstås också andra kunder än enbart Ingåbor, men det faktum att orten är tvåspråkig innebär en liten utmaning för mig som inte behärskar svenska så bra. Människorna här är ändå väldigt positiva och trevliga.
Tak

Hur upplever ni att samarbetet med kommunen har fungerat?

 – Vi har inget att kritisera. Vi har haft ett mycket välfungerande samarbete. Kommunens tjänstemän är ett litet team, som ansvarar för ett brett område. Det är en extremt sakkunnig kärntrupp. De är inte heller intrasslade i byråkrati. Att samarbeta med dem är väldigt flexibelt.

Vilket är ert bästa minne från tiden som företagare på orten?

 – Ett särskilt fint ögonblick som jag genast kommer att tänka på, speciellt för mig som är gammal scout, är Forneldarnas natt, som vi har ordnat hos oss i några år tillsammans med Degerby byaråd. Det har varit väldigt stämningsfulla kvällar och några av de absoluta toppögonblicken under min tid som företagare i Ingå. Det är i slutet av säsongen, det har börjat lugna ned sig lite efter sommaren. En ren och en lama
Hur ser ert företag ut om fem år?

 – Vi hoppas att vi fortsättningsvis skapar oförglömliga upplevelser. Att djuren mår bra och glatt tar emot besökare lika gärna som vi. Min fru har också länge närt en dröm om att någon gång i framtiden få hit en liten apa, en markatta, även om det har visat sig lite utmanande på myndighetssidan.

 Vad skulle du vilja hälsa till andra som funderar på att grunda företag i Ingå?

– Allt som berikar regionen är bra. Kom bara modigt med! Fastän det skulle vara något småskaligt, exempelvis vattenturism, så bidrar det till att förbättra vår gemensamma livskvalitet. Mångfald och variation är en rikedom.

Text& foto: Benjamin Lundin