Fortsätt till innehållet

”Regionen håller på att bli ett nytt Toscana”

Ingå erbjuder goda möjligheter för företagande.

Kommunen har ett utmärkt läge, bara drygt 50 kilometer väster om Helsingfors centrum, och här finns gott om tomtmark för företag och industrier. Dessutom är Ingåborna både språkkunniga och välutbildade.

I vår artikelserie ”Därför valde vi Ingå” berättar lokala företagare sina framgångshistorier.

Den här månaden presenterar vi Viltgården.

Viltgården 2

Kräftsäsongen är i full gång och det märks på Viltgården, berättar Viktor Leivo och Tomas Landers. Vissa kunder har till och med kommit till bryggan nedanför gården Mariebergs för att hämta delikatesserna med vattenskoter.

Det skålas och äts kräftor i var och varannan stuga och för några veckor sedan startade fågeljakten. Det är bråda tider för Ingåföretaget Viltgården som har specialiserat sig på förädling och förmedling av lokala köttprodukter och kräftor. Suget efter närmat växer hela tiden.

Vilka är ni?

Viktor: Viktor Leivo, heter jag. Jag säljer viltkött och kräftor tillsammans med Tomas Landers.

Tomas: Viktor är vd och delägare i Viltgården. Företaget är stationerat vid Marieberg, som är min släktgård. Gården bedriver främst skogsbruk och lite jordbruk, men när vi grundade Viltgården 2013 fick vi ett nytt ben att stå på. Förädling och förmedling av viltkött är en ganska ny bransch i Finland. Man har jagat och ätit mycket vilt, men det har inte sålts så mycket. De senare åren har det ändå spridits en medvetenhet om vad man sätter i sig.

Vilken är er bakgrund?

Tomas: Själv är jag utbildad forstmästare från Agro-Forst. Jag arbetade tidigare i Bryssel som representant för Nordiska skogsägarrörelsen. Sedan var jag några år i Sverige, och efter det jobbade jag fem år som fastighetsdirektör på Fiskars. Då höll vi också på mycket med vilt.

Viktor: Jag är ekonomie kandidat från Hanken i Vasa och bor i Karis. Jag har egentligen alltid varit företagare och grundade mitt första företag, en biltvätt, redan som 15-åring.

Varför valde ni att bli företagare i Ingå?

Tomas: Kopplingen till gården är stark. Läget är också bra: Vi kan fiska kräftor i vår egen sjö, i skogarna finns mycket vilt, men vi befinner oss ändå på axeln Åbo-Helsingfors med allt vad det innebär. Ingå är en del av Raseborgsregionen där man har satsat stort på närmat. Att många är sommarboende och deltidsboende, som uppskattar fina råvaror, påverkar också. Om du kommer från Helsingfors i augusti kan du egentligen fylla hela matkorgen på olika gårdar och torg. Du kan till exempel plocka majs i Pickala, köpa örter vid Torrbacka trädgård, du kan handla fisk och vilt och kräftor. Den här regionen håller på att bli lite av ett nytt Toscana. I Skåne finns redan helt fantastiska platser som Österlen, där man redan länge har specialiserat sig på närmat, och Västnyland håller på att gå samma väg. Det är roligt att få vara med.

Hur har det gått?

Viktor: Vi växer hela tiden.

Tomas: Och vi är lönsamma. Vi är ett startupföretag och har därför satsat mycket på tillväxten. Ännu är Viltgården ingen guldgruva, men vi får bröd på bordet. För några veckor sedan stod vårt nya slakteri klart och det innebär enorma utvecklingsmöjligheter för oss. Det kommer att öka vår omsättning rejält och göra oss kostnadseffektivare.

Viktor: Ett eget slakteri betyder att vi kan vara mycket flexiblare och tillmötesgå kundernas önskemål ännu bättre. Hur vill de ha det styckat? Vill de ha soppkött med ben?

Vilka är de tre bästa sakerna med att vara företagare i Ingå?

Tomas: Läget. Absolut.

Viktor: Ingå har en positiv anda inom företagandet. Det märks på många sätt, inte minst i kommunens ekonomi.

Tomas: Här finns också bra nätverk för företagare. Vi har en bra infrastruktur som stöder varandras verksamhet. Vi har samarbeten med många restauranger och med ett fryseri här alldeles i närheten, i djuphamnen. Tack vare dem kan vi erbjuda våra produkter också utanför säsongen.

Hur är Ingåborna som kunder?

Tomas: J*vligt bra.

Viktor: De är intresserade av vad vi gör. De stannar ofta och pratar.

Tomas: Vi erbjuder transport till hemdörren, men man kan också komma direkt till Viltgården och köpa våra produkter. Vissa har till och med kommit med vattenskoter till vår brygga för att köpa kräftor!

Viltgården

Det nybyggda slakteriet innebär att Viltgården nu kan sköta hela förädlingsprocessen på egen hand. Företagarna Tomas Landers och Viktor Leivo säger att det här sänker deras kostnader dramatiskt.

Hur upplever ni att samarbetet med kommunen har fungerat?

Tomas: Vi har en företagargrupp, där politiker, tjänstemän och företagare regelbundet diskuterar olika frågor. Vi var med på båtmässan, kommunen stöder evenemang som Ingådagen och Hantverkardagen, det ordnas slow food-marknad på Mangs gård – det här är jätteviktiga grejer. Det erbjuder en plattform för företag att visa upp sig. Också det faktum att Ingå kommun har anställt en informatör är en mycket bra sak.

Vilket är ert bästa minne från tiden som företagare på orten?

Viktor: Alla lokala evenemang som vi har deltagit i. Vi har fått ett gott mottagande av kunderna. Det ordnades en ekodag i köpcentret Strand i våras och det var en jättepositiv sak.

Tomas: Vi har fått mycket positiv respons på det faktum att vi finns så nära. Och på produkterna över lag. Det är många som har fått upp ögonen för vilt via oss, människor som kanske annars skulle ha fortsatt äta samma gamla grisfilé.

Hur ser ert företag ut om fem år?

Viktor: Om vi växer i samma takt som nu kommer vi att vara mycket större. Vi har redan nu ett samarbete med en del återförsäljare, så som Gårdsboden i Kyrkslätt och Barösundsboden, men målet är att också kunna erbjuda produkterna i matbutikernas sortiment runt om i Finland.

Tomas: Du kan redan nu komma till Viltgården och köpa kräftor och kött enligt förhandsbeställning. Men vi har planer på att öppna en ordentlig liten gårdsbutik med utsatta öppettider i anslutning till det nybyggda slakteriet.

Viktor: Vi är ute efter att erbjuda en upplevelse. Att kunderna, när de hämtar sitt kött, kan tänka ”okej, härifrån kommer det”.

Vad skulle du vilja hälsa till andra som funderar på att grunda företag i Ingå?

Viktor: Det är bara att våga ta det där steget.

Tomas: Prata med andra företagare i Ingå. Vi tror på nätverk. Nyligen fick vi också en annan typ av nätverk hit då Karis telefon drog fibertrådar till Fagervik. Fastän du är ute på landet finns här alla möjligheter att driva ett företag.

Text & foto: Benjamin Lundin

Tidigare intervjuer

Restaurang Scola

Galleri Karaija

Byggcenter 51

Lomamäen lemmikkipuisto