Fortsätt till innehållet

”Här finns rum att växa”

Ingå erbjuder goda möjligheter för företagande.

Kommunen har ett utmärkt läge, bara drygt 50 kilometer väster om Helsingfors centrum, och här finns gott om tomtmark för företag och industrier. Dessutom är Ingåborna både språkkunniga och välutbildade.

I vår artikelserie ”Därför valde vi Ingå” berättar lokala företagare sina framgångshistorier.

Den här månaden presenterar vi Termonova.

”Här finns rum att växa”

Termonova

– Folk säger oftast ”det är ju så nära” när de ska besöka oss. Och det är ju nära. En halvtimme från Esbo, 40 minuter från Helsingfors, säger Termonovas vd Peter Hammarberg som anser att Ingås läge är optimalt.

De tillverkar allt från mattorna som gymnasterna voltade över i OS i Rio de Janeiro till isoleringen i tunnlar under Norges fjäll. NMC Termonova har funnits i Ingå sedan 1980-talet och vd Peter Hammarberg ser att verksamheten kommer att växa inom fem år.

Vilka är ni?

NMC Termonova är en traditionell industriell verksamhet. Vi tillverkar polyetenskum, även kallat cellplast. Företaget ägs av NMC, som är ett belgiskt familjebolag med verksamhet i 12 fabriker i Europa och 1 200 anställda.

Vilken är din bakgrund, vd Peter Hammarberg?

Jag är utbildad diplomingenjör från kemisk-tekniska fakulteten vid Åbo Akademi. Efter att jag tog min examen har jag jobbat på gruvindustrin med mineraler, i första hand med försäljning av olika pigment till pappersindustrin. Efter det jobbade jag för en global kemikaliedistributör och sålde kemikalier och olika typer av produkter till industrin. Innan jag började på Termonova  var jag vd på Sibelco som tillverkar industriella mineraler som råvara till olika industrier. Jag har på det sättet varit verksam i 25 år inom industrin.

Varför kom Termonova till Ingå?

Fabriken grundades egentligen i Ekenäs, i Formansallén, av Fiskars. Du har kanske hört talas om fiskacell? Det var så Fiskars cellplast kallades, och fortfarande kommer många Ingåbor till fabrikens gårdsbutik och frågar efter fiskacell. När de här utrymmena blev lediga flyttade fabriken hit 1980. Genom årens lopp har fabriken haft flera ägare och 2006 köptes vi upp av NMC. Då var det tal om att skippa namnet Termonova, men det behölls eftersom det är så inarbetat på marknaden.

Vad är det bästa med att driva ett företag i Ingå?

Läget är bra. Jag har aldrig upplevt att vi är för långt borta från allting. Folk säger oftast ”det är ju så nära” när de ska besöka oss. Och det är ju nära. En halvtimme från Esbo, 40 minuter från Helsingfors. En annan bra sak är närhet till hamnar. Vi skeppar ut exportvaror både från Helsingfors och från Åbo, men också från Ingå. I år har vi haft två båtar som har lämnat Inkoo Shippings hamn fyllda med våra varor. Naturen i Ingå är också en viktig sak för trivseln.

Hur har det gått?

Det har faktiskt gått riktigt bra. Vi arbetar hela tiden med att hitta nya verksamhetsområden. Ett exempel är tunnelisolationsmaterial. Nu har vi tagit ett stort steg i Norge med nytt koncept på marknaden. När de bygger landsvägar där måste de också bygga många tunnlar för att komma genom fjällen. När man spränger ett hål i berget tränger det alltid vatten genom sprickor. Därför täcks insidan av tunneln med vårt material, som har två uppgifter. Den första är att isolera och förhindra att vattnet fryser.  Den andra är att styra vattnet åt sidorna till dränäringskanaler. Du kan själv föreställa dig, om det bildas en istapp och man kommer körande 100 kilometer i timmen …

Vi har också satsat på sportsegmentet. I Rio de Janeiro fanns vi med, faktiskt fjärde OS:et i rad. Om du tittade på tävlingarna i redskapsgymnastik, så var alla underlag där idrottarna gymnastiserade tillverkade i Ingå. Även tavelfången i pilbågstävlingarna var våra.

Hur kändes det?

Man är förstås stolt. Att produkterna kommer från Finland och framför allt från Ingå. Det är en stor sak – och ett bevis på att vi faktiskt är världsledande.

Termonova 2

Foto: Termonova

Hurudana är Ingåborna som kunder?

Största delen av våra produkter exporteras, men vi har också en gårdsbutik dit det kommer en hel del kunder från Ingå som köper cellplast. Vissa använder det till husbyggen i stället för styrox. Det används till bryggor, skydd för båtar. Jag har en jättepositiv bild av Ingåborna som kunder. De har hittat oss, de känner till oss och vet att vi har produkter som går att använda till jätteolika ändamål. Vi fyller 40 år nästa år och det skulle vara roligt att ha ett jippo där folk fick ta bilder på allt som de har gjort med vårt material – jakthyddor, ölflaskkylare och vad de allt kan tänkas ha hittat på.

Hur upplever du att samarbetet med kommunen har fungerat?

Jag måste säga att det är riktigt bra. Vi har haft ärenden på byggnadssidan och miljösidan, men det har aldrig varit några problem. Allt har varit smärtfritt och sakligt på alla tänkbara sätt. Saker är i skick!

Hur ser ert företag ut om fem år?

Jag hoppas att vi ska växa och här i Ingå finns utrymme att göra det. Vi har en hel del grundläggande inversteringar på kommande. Det är några nyckelapparater som ska förnyas. Det som är viktigt att vi ständigt utökar applikationer var PE-skum kan användas, utvecklar produkter och vår produktionseffektivitet. Viktigt är att utveckla produkter med hög förädlingsgrad. Problemet med cellplast är att det är lätt, vilket gör att transportkostnaderna blir stora i förhållande till vikten. En gymnastikmatta, som de som användes i Rio, är däremot så avancerade och högt förädlade, att det går att exportera över hela världen. Genom att förädla våra produkter kan vi i bästa fall fyrdubbla enhetspriset.

Vad skulle du vilja hälsa till andra som funderar på att grunda företag i Ingå?

Om vi tänker på större företag skulle jag återigen vilja lyfta fram läget. Logistikförbindelserna är bra. Det är lätt att komma hit och att locka personal från Esbo, Lojo och Raseborgshållet – vi ligger mitt i västra Nyland. Jag skulle gärna se etableringar av företag som kunde tänkas stöda vår verksamhet och använda vårt material.

Vilket är ditt bästa minne från tiden som vd i Ingå?

Det har skett jättemycket utveckling, men vi är inte färdiga. Det finns massor kvar. Nya affärsområden att bygga upp. Men ett ögonblick som var fyllt av en fin känsla var när den första båten med våra produkter skeppades ut från Ingå, full med cellplast. Det kändes bra. Det var något som aldrig hade gjorts tidigare.

Läs mer: www.termonova.fi

TEXT & FOTO: Benjamin Lundin

Tidigare intervjuer

Restaurang Scola

Galleri Karaija

Byggcenter 51

Lomamäen lemmikkipuisto

Viltgården

Äänipää