Fortsätt till innehållet

Terese bytte tangentbordet mot färggranna garnnystan

Knapptigrarna

Specialiserad bransch. – Jag försöker hålla ett bra utbud, säger Terese Norrvik som driver Knapptigrarna i Degerby. Vissa kunder kommer ända från Helsingfors för att handla tyger och garn.

Egentligen var det bara en tillfällig lösning. Men Terese Norrvik märkte att Degerbys läge var perfekt för att driva en specialiserad handarbetsaffär. I dag är Knapptigrarna en självklar del av bybilden.

Vilka är ni?

– Det här är en handarbets- och tygaffär som säljer allt från olika tyger till knappar. Vi syr beställningsarbeten, fållar upp och byter dragkedjor. Vi ordnar också kurser i handarbete och drar pysselgrupper för barn. Mitt namn är Terese Norrvik och jag grundade Knapptigrarna i Degerby för åtta år sedan. På torsdagar jobbar också beklädnadsartenomen Maria Lindbom här.

Vad är din bakgrund?

– Jag jobbade tidigare med IT, men har alltid haft handarbete som en hobby. Så fick jag höra att föreståndaren för en handarbetsaffär i Kyrkslätt skulle gå i pension och letade efter någon som vill ta över verksamheten. Jag trivdes bra i IT-branschen, men det här var en möjlighet som bara kommer en gång i livet. Namnet Knapptigrarna kommer från tygtigern som ligger uppe på skåpet vid kassan och njuter av pensionärslivet. Det är sydd av en handarbetsintresserad tidigare kollega i mitt gamla IT-team. På den tiden kallades han Pc-tigern.

Knapptigrarna

Säg hej till Knapptigern i egen hög person. Tidigare känd som Pc-tigern.

Varför valde du att bli företagare i Ingå?

– Det var meningen att det bara skulle vara en tillfällig lösning medan jag letade efter en ny lokal i Kyrkslätt. Men läget är väldigt bra här vid stamväg 51. Det är nära till Lojo, Sjundeå, Ingå kyrkby och Kyrkslätt. Vissa kunder kommer också från Helsingfors.

Hur har det gått?

– En kund sade tidigare i dag: Det finns inte många sådana här butiker kvar. Och det är helt klart att de senaste årens ekonomiska läge har varit tufft för den här branschen. Å andra sidan har intresset för handarbete fått en nytändning tack vare sociala medier. Många kunder följer mycket noggrant med vad som händer och kommer in och frågar efter utländska tyger som de har sett på Pinterest eller någons blogg.

Knapptigrarna

Den mulnaste dag blir färggrann när man besöker Knapptigrarna i Degerby.

Vilka är de tre bästa sakerna med att vara företagare i Ingå?

– Jättevänliga kunder, det är absolut det bästa. Samarbetet med Ingå kommun har också fungerat bra. Det var inga problem att komma i gång med företaget och jag har alltid känt att kommunen finns där som ett stöd. Vi har också en bra företagarförening – här är jag kanske inte rätt person att uttala mig, eftersom jag är sekreterare där – men den är faktiskt aktiv.

Vilket är ditt bästa minne från tiden som företagare på orten?

– Hm, svår fråga. Alla dagar är lika bra. Jag tror de bästa ögonblicken är när jag går i matbutiken och barnen ropar ”där är Nappitiikeri!” och är jätteglada. Då känner jag att jag fyller ett behov.

Knapptigrarna

Hur ser ditt företag ut om fem år?

– Jag hoppas att jag är kvar här. Det är ett bra ställe. Jag har nyligen också börjat studera teologi vid Åbo Akademi på heltid – det är en helt annan bransch. Det har kommit sig av att vi länge haft ett gott samarbete med Ingå församling, där vi har pysselgrupper och handleder blivande hjälpledare. Jag har inte direkt några planer på att stänga butiken och bli präst, men om det blir så kommer jag att kommer jag att försöka hitta en efterträdare så att Knapptigrarna fortsätter.

Vad skulle du vilja hälsa andra som funderar på att grunda företag i Ingå?

– Ingå har ett bra läge och trevliga kunder. Dessutom är friheten som det innebär att vara företagare härlig.

Läs mer: www.nappitiikerit.fi

TEXT & FOTO: Benjamin Lundin

Knapptigrarna

Tidigare intervjuer

Restaurang Scola

Galleri Karaija

Byggcenter 51

Lomamäen lemmikkipuisto

Viltgården

Äänipää

Termonova