Fortsätt till innehållet

Internationell tårtkonstnär berömmer Ingås företagarvänliga klimat

Ingå erbjuder goda möjligheter för företagande.

Kommunen har ett utmärkt läge, bara drygt 50 kilometer väster om Helsingfors centrum, och här finns gott om tomtmark för företag och industrier. Dessutom är Ingåborna både språkkunniga och välutbildade.

I vår artikelserie ”Därför valde vi Ingå” berättar lokala företagare sina framgångshistorier.

Den här månaden presenterar vi The Art of Cakes.

The Art of Cakes

I tiotals år nöjde Sonja Crockford sig med att baka för släkt och vänner. År 2011 blev ändå efterfrågan av utomstående så stor att hon beslöt sig för att grunda företaget The Art of Cakes.

Sonja
Crockfords tårtor är mer än bakverk – de är konstverk. Den mångfaldigt
prisbelönta konditorn har aldrig ångrat valet att grunda företaget The Art of
Cakes i lilla Ingå.

Vem är du?

– En passionerad tårtentusiast som har dekorerat tårtor på
hobbynivå i 39 år. Jag har gjort tårtdekorationer sedan jag var 13 år. Bakat
har jag gjort från det att jag var liten flicka. Jag minns inte en tid då jag
inte bakade, mamma tog mig med in i köket tidigt.

Jag är halv-finländare, halv-engelsman och har bott mycket
utomlands. I Ingå har jag bott i fyra år. Då lämnade jag mitt jobb i Tyskland
och återvände till landet jag räknar som mitt hemland för att bli företagare.
Jag lekte med tanken på att starta eget i Tyskland, men byråkratin där var ett
hinder. De som säger att Finland har besvärlig byråkrati ska veta att Tyskland
ar det mångfalt värre.

Hur ser din bakgrund
ut?

– Jag är född i England, min pappa är engelsman, men har
flyttat runt massor. Då jag var 23 hade jag flyttat 17 gånger. I huvudsak
fördelades min tid mellan England, Finland och USA. Det var också i staterna
som jag gick med i en Cake decorary club, en tårtdekorationsklubb, under
högstadietiden.

– Skolorna i USA har den sortens eftermiddagsverksamhet i en
helt annan utsträckning än här. Kursen var ingen superproffsig grej, jag tror
det var en aktiv förälder som var lärare, men höjdpunkten var då det ordnades
en tävling i vem som kunde skapa den finaste tårtan. Jag kommer fortfarande
ihåg tårtan jag dekorerade. Den föreställde Kalle Anka och var gjort med spritsteknik,
mycket kräm och grejer. Och jag vann. Här tändes mitt intresse på allvar.

Varför valde du att
bli företagare i Ingå?

– Det skedde egentligen mest av en slump. Det var inget jag
hade planerat. Mina föräldrar har en stuga vid gränsen mellan Ingå och Virkby,
så platsen var bekant för mig. Jag har också alltid tyckt att kyrkan är vacker.
Jag gifte mig faktiskt där med min man 2001. När vi började leta bostad var
mitt krav att den skulle ligga nära Helsingfors. Till sist föll valet på Ingå –
och jag har inte ångrat beslutet en dag.

The Art of Cakes

God konst. Sonja Crockfords kreationer tilltalar inte bara ögat utan även magen.

Hur har det gått?

– Å ena sidan väldigt bra. Jag hamnade i rampljuset genast
och kundunderlaget växte snabbt. Jag är nominerad till årets bröllopsföretagare
i år och var det också i fjol. Då placerade jag mig bland de tio bästa. Å andra
sidan har jag kommit till en knepig punkt. Jag borde anställa någon för att
hjälpa till, men vet inte riktigt hur jag ska få det att gå runt ekonomiskt. Jag
gör alla tårtor själv från grunden – jag planerar, bakar och dekorerar dem. Den
här hösten har jag åkt till bageriet tidigt på morgonen och kommit hem först
mitt i natten.

– Jag älskar mitt yrkesval, och det känns aldrig som ett
jobbigt måste, men visst tryter krafterna när dagarna blir långa. Jag har
faktiskt bokat in mig till Ingå kommuns Företagsklinik för att diskutera saken
med Företagsdoktorn Tom Palmberg.
Som företagare är man ofta rätt ensam med sina problem. Det är fint att
kommunen erbjuder möjligheten att sparra med en erfaren företagskännare och
diskutera knepiga frågor.

Vilka är de tre bästa
sakerna med Ingå?

– Placeringen. Det är oerhört lätt att komma till
Helsingfors, men du är ändå ute på landsbygden med dess natur och lugn. För det
andra: Människorna. Jag har tagits emot med öppna armar. När jag flyttade hit
kom grannarna, en efter en, med välkomstgåvor och hjälpte mig att göra mig
hemmastadd. Jag har aldrig upplevt något liknande någon annanstans. För det
tredje, så tycker jag om att Ingå har behållit känslan av att vara en liten by.

Hur har samarbetet med
kommunen fungerat?

– På basis av det lilla jag har haft att göra med Ingå
kommun så är intrycket otroligt bra. Då
jag för några år sedan började se mig om efter ett nytt utrymme för bageriet
var kommunen extremt hjälpsam. Också Ingå kommuns Företagsklinik är en verkligt fin och viktig sak. Det
märks att kommunen är positivt inställd till företagare. Man tar bra hand om
oss och vill faktiskt hjälpa till. Och det här är inte bara tomt
marknadsföringssnack – det är faktiskt så.

The Art of Cakes

Prisbelönt. I The Art of Cakes mottagningsrum kan man beundra alla utmärkelser som Sonja Crockford har kammat hem i internationella tävlingar.

Hur är Ingåborna som
kunder?

– Jag har väldigt lojala kunder här, men en stor del kommer
också från andra orter. Från Salo-trakten, Esbo, Helsingfors. Förra sommaren
gjorde jag en tårta till ett bröllop i Jyväskylä. Bruden hade en av mina tårtor
på sin konfirmationsfest och ville anlita mig igen. Jag brukar köra ut alla
tårtor själv, eftersom jag själv vill bygga upp dem på plats och ställe. Jag
har en vanlig personbil, men om man fäller ned baksätet får man plats med tre
tårtor. Jag har räknat att jag i genomsnitt kör 500 kilometer en vanlig
sommarlördag.

Vad skulle du vilja
hälsa andra som funderar på att starta eget i Ingå?

– Det är enkelt att komma i gång. Det lönar sig ändå att
fundera noga över vilken typ av produkter man vill sälja och i fall man har ett
koncept som överlever vintrarna. Något jag själv saknar i Ingå är en billigare
klädbutik. För en tid sedan råkade tre av mina jeans gå sönder inom loppet av
samma vecka. Att åka i väg för att köpa nya samtidigt som jag hade fullt upp
med företaget – det var knepigt.

Vilket är ditt bästa
minne av tiden som företagare på orten?

– Det var en fantastisk och overklig upplevelse att genast
från start få figurera i nationella medier. Här hade jag dekorerat tårtor i
tiotals år för släkt och vänner – och plötsligt skulle jag vara med i
morgonteve. Jag tänkte ”hoppsan, och jag som bara ville göra tårtor”.  Jag hoppas det inte har stigit mig åt
huvudet.

Hur ser ditt företag
ut om fem år?

– Jag vill att The Art of Cakes ska fortsätta vara
småskaligt och inte växa sig alldeles för stort. Kanske har jag en, högst två
anställda. För tillfället hyr jag in mig i ett restaurangkök i Kyrkslätt, men
målet är att ha ett eget kök, kanske med en egen liten butik. Det är drömmen.

TEXT & FOTO:
Benjamin Lundin

The Art of Cakes

Tidigare intervjuer

Restaurang Scola

Galleri Karaija

Byggcenter 51

Lomamäen lemmikkipuisto

Viltgården

Äänipää

Termonova

Knapptigrarna