Fortsätt till innehållet

Första sommaren överträffade alla förväntningar för nya Ingåföretagare

Ingå erbjuder goda möjligheter för företagande.

Kommunen har ett utmärkt läge, bara drygt 50 kilometer väster om Helsingfors centrum, och här finns gott om tomtmark för företag och industrier. Dessutom är Ingåborna både språkkunniga och välutbildade.

I vår artikelserie ”Därför valde vi Ingå” berättar lokala företagare sina framgångshistorier.

Den här månaden presenterar vi Lill-Breds bärgård.

Lill-Breds

Lill-Breds ligger mitt i Ingås kulturlandskap, intill stamväg 51.

Lill-Breds bärgård är
ett klassiskt landmärke vid stamväg 51 i Ingå. Den här säsongen har det unga
företagarparet Gustav och Jenny Hildén förnyat konceptet med både café och
förmedling av lokalt fiskade kräftor. Kunderna har varit glada – och
överraskande många, berättar Gustav Hildén.
 

Vilka är ni?

– Jag, Gustav, är en bondson från ett jordbruk i Ingå. Min fru
Jenny är från Sibbo, också hon har jordbrukarbakgrund. Hösten 2016 fick vi
möjlighet att köpa Lill-Breds bärgård och nappade på erbjudandet. Vi har båda
företagarbakgrund och visste vad som gäller: Mycket arbete och lite fritid, men
också många roliga stunder.

Hur ser din bakgrund
ut?

– Jag har drivit ett eget byggnadsföretag i Ingå sedan 2011
och jobbat inom byggbranschen i över tio år. Jenny har varit caféföretagare i
Karis sedan 2013. Därför ville vi testa att öppna ett café på Lill-Breds.

IMG_1112

Från byggare till bärodlare. Gustav Hildén, 27, har bytt bransch.

Hur har det gått?

– Det
har varit ett jättelyckat koncept och kunderna har varit glada och positiva. Tanken var att anställa en försäljare och tillsammans
klara av allt på tremanhand, men det var helt omöjligt. Vi har haft flera
hundra besökare per dag. Bara i caféet har vi i genomsnitt 130 individuella köp
om dagen, och då betalar många för en hel familj. Det är över all förväntan.

IMG_1115

– Vi visste vad vi gav oss in på, men sommaren har inneburit otroligt mycket jobb. Men all fin feedback gör att jobbet känns roligt, säger Jenny Hildén. Hon har dragit nytta av sin bakgrund som caféföretagare och öppnat ett nytt Ingåcafé på Lill-Breds.

Varför valde du att
bli företagare i Ingå, Gustav?

– I grund och botten är jag Ingåbo. Jag trivs här. Och det
säkraste sättet att få jobba i den egna hemkommunen är att bli företagare.

IMG_1127

Lill-Breds huvudnäring är fortfarande bärförsäljningen, närmare bestämt jordgubbar. Självplock är ett omtyckt alternativ.

Vilka är de bästa
sakerna med Ingå?

– Jag trivs eftersom det är en liten kommun. Ingå växer i
lämplig takt. Befolkningsantalet har inte exploderat, utan stiger sakta men
säkert. Här finns kvar byskolor, och jag har inte heller något att klaga på när
det kommer till hälsovården eller saker i allmänhet. Man använder förståndet
när man fattar beslut här – våra beslutsfattare håller inte på och ror och
hopar hit och dit.

Hur har samarbetet med
kommunen fungerat?

– Under åren som byggföretagare hade jag ofta kontakt med
kommunens byggnadssektor – och den funkar bra. Det är en positiv sak att
organisationen inte är stor och tungrodd, utan det är lätt att få kontakt och
diskutera med rätt person. 

Hur är Ingåborna som
kunder?

– Ingåborna är jordnära och trevliga människor. Här finns en
gemenskap och talkoanda som är svåröverträffad.

IMG_1134

Lill-Breds har öppet alla dagar under sommaren, oavsett om det regnar eller snöar. Från skolstarten är bärgården och caféet öppet fredag till söndag.

Vad skulle du vilja
hälsa andra som funderar på att starta eget i Ingå?

– Du ska bara bestämma dig och våga prova. Vågar du aldrig
prova, får du heller aldrig något. Var beredd på att det är kämpigt i början,
men fördelarna är många med att vara företagare och få lämna sitt eget
fotavtryck.

IMG_1143

Nyhet. Lill-Breds förmedlar också lokalt fiskade kräftor från ett annat Ingåföretag, Viltgården. Att se levande kräftor är en spännande upplevelse för bärgårdens yngre besökare.

Vilket är ditt bästa
minne av tiden som företagare på orten?

– Från tiden som byggföretagare är det definitivt när vi
renoverade ett 200-300 år gammalt karaktärshus i grannskapet och gav det nytt
liv. Det var många känslor involverade i projektet och huset blev fint. På
Lill-Breds är det definitivt att lyckas med hela helheten.

Hur ser ditt företag
ut om fem år?

– Vi kommer att utveckla verksamheten genom att ta in nya
grödor och utvidga försäljningen av livsmedel. Vi kommer att fortsätta jobba
för en mångsidigare gård, kanske med några djur, dit barnfamiljer kan komma för
att tillbringa en dag på landet.

TEXT & FOTO: Benjamin Lundin

IMG_1114

Sött och salt. I caféet finns allt från lösglass och söta bakverk till salta pajer, smörgåsar och croissanter.
Tidigare intervjuer

Restaurang Scola

Galleri Karaija

Byggcenter 51

Lomamäen lemmikkipuisto

Viltgården

Äänipää

Termonova

Knapptigrarna

The Art of Cakes

Laserhuset

Inkoo Shipping

Köpcentret Strand

Inkoon eläinlääkäri Kaisa Wuorimaa