Fortsätt till innehållet

Företagarintervju: Djurkonservering är ett precisionsarbete som kräver arbetsro

”Därför valde vi Ingå”

Ingå erbjuder goda möjligheter för företagande.

Kommunen har ett utmärkt läge, bara drygt 50 kilometer väster om Helsingfors centrum, och här finns gott om tomtmark för företag och industrier. Dessutom är Ingåborna både språkkunniga och välutbildade.

I vår artikelserie ”Därför valde vi Ingå” berättar lokala företagare sina framgångshistorier.

Den här månaden presenterar vi djurkonservatorn Teemu Salonen (www.elainkonservaattori.fi)

Djurkonservator Teemu Salonen

Allt mellan himmel och jord. Teemu Salonen har ett omfattande kunnande. Här gör han några finjusteringar på en jakttrofé av en vitsvanshjort som torkar (därav nålarna i djurets ansikte)

Djurkonservatorn Teemu Salonen är
ytterligare ett bevis på dels vilket yrkeskunnande, dels vilka spännande och
mångsidiga företag som finns i Glada Ingå. I en ombyggd lada på landsbygden
utför han högklassiga prepareringsarbeten med en orderstock på ett år.  

Vem är du?

– Jag är
Teemu Salonen, 43. Jag har jobbat med djurkonservering i mer än halva mitt liv
och sedan 2006 som privatföretagare här i Ingå. Till utbildningen är jag
naturvetenskaplig preparator (Luonnontieteellisen alan konservoinnin) med museal inriktning, vilket
betyder att jag kan göra alla typer av arbeten: fossiler, växter, ben,
rekonstruktioner, däggdjur och reptiler.

Prisbelönt

Prisbelönt. Teemu Salonen har utmärkt sig i djuruppstoppningstävlingar både på den nordiska och europeiska arenan.

Vilken är din
bakgrund?

– Man kan säga att det här är en hobby som förvandlades
till ett yrke. Allt började redan när jag var en liten grabb. Jag är hemma från
Åbotrakten och i grannskapet fanns en djurkonservator som väckte mitt intresse
– och som jag har att tacka för min första arbetserfarenhet i branschen. Jag
minns inte vilket som var det första djur jag stoppade upp, men antagligen var
det några möss.

Varför valde du
att bli företagare i Ingå?

– Det var slumpen som låg bakom det. Jag flyttade till
Helsingfors för att studera i mitten av 90-talet och fick senare en tjänst på
Naturvetenskapliga museet. När jag bestämde mig för att bli företagare började
jag se mig om efter ett hus med lämpliga utrymmen och hittade den här gamla
bondgården i Ingå. Jag gjorde om bondgårdens ladugård till lämpliga
arbetsutrymmen.

Fågel

Verkstaden ligger i en gammal ladugård på landsbygden i Ingå, som är lätt att ta sig till från de omkringliggande storstäderna.

Hur har det gått?

– Jag har i flera års tid haft en orderstock på ett år.
Det finns mycket jobb.

Hur ser din
kundbas ut?

– En stor del av mina kunder kommer från Raseborg och
Esbo. Många av dem är jägare som passerar Ingå på väg till sommarstugan. Det är
behändigt för dem att komma hit. En stor del av mina kunder är också företag.

Hur upplever du
att samarbetet med kommunen har fungerat?

– Jag har faktiskt aldrig haft något att göra med
kommunen. De har aldrig stört mig, och jag har aldrig stört dem.

Vad är det bäst med Ingå?

– Med tanke på mitt jobb spelar det egentligen ingen roll
var jag befinner mig, men visst är det skönt att få vara i fred ute på
landsbygden. Här slipper jag att folk springer hos mig hela tiden och
kaffepannan behöver inte stå på hela tiden. Jag får arbetsro, helt enkelt.

Vilket är ditt
bästa minne från tiden som företagare på orten?

– Jag har inget enskilt favoritminne, men det är alltid
trevligt att överlämna ett färdigt arbete till en nöjd kund. Jag försöker inte
tävla med låga priser, utan med hög kvalitet. När jag var yngre kunde jag
ibland känna att jag hade lyckats särskilt bra och glädjas åt det. I dag har
jag blivit mer institutionaliserad. Jag satsar i stället fullt ut på varje
enskilt jobb.

Jakttroféer - metsästystrofeita

– Jag försöker inte tävla med låga priser, utan med hög kvalitet.

Hur ser ditt
företag ut om fem år?

– Troligen rätt så likadant. Jag kan inte föreställa mig
att göra något annat. Jag skulle kunna öka volymen, men då blir kvaliteten lidande.

Vad skulle du
vilja hälsa andra som funderar på att grunda ett företag?

– Det kräver mod och en bra affärsidé. Litet galen ska
man också vara. När jag började som företagare hade jag den fördelen att jag
hade byggt upp ett brett nätverk på mitt tidigare jobb. Jag hade utrustningen
sedan tidigare, så jag behövde aldrig skuldsätta mig. Allt jag köpte var två
nya frysboxar – och en rejäl försäkring till dem. Det är trots allt mitt levebröd
som förvaras i dem.

TEXT & FOTO: Benjamin Lundin

Tidigare intervjuer

Restaurang Scola

Galleri Karaija

Byggcenter 51

Lomamäen lemmikkipuisto

Viltgården

Äänipää

Termonova

Knapptigrarna

The Art of Cakes

Laserhuset

Inkoo Shipping

Köpcentret Strand

Inkoon eläinlääkäri Kaisa Wuorimaa

Lill-Breds bärgård

Aquarius Sporting Club

Ingå blomcenter Rosmarin

J-E Holmberg Oy Ab

Gripmarine