Fortsätt till innehållet

I det gamla bruket är bullarna alltid färska

”Därför valde vi Ingå”

Ingå erbjuder goda möjligheter för företagande.

Kommunen har ett utmärkt läge, bara drygt 50 kilometer väster om Helsingfors centrum, och här finns gott om tomtmark för företag och industrier. Dessutom är Ingåborna både språkkunniga och välutbildade.

I vår artikelserie ”Därför valde vi Ingå” berättar lokala företagare sina framgångshistorier.

Den här månaden presenterar vi Fagervik café.

Fagervik cafen yrittäjä Michaela Lundberg

Kunden viktigast. Caféföretagaren Michaela Lundberg experimenterar sällan med utbudet för att inte göra de trogna kunderna besvikna. Färska örfilar hör till favoriterna.

Det doftar förföriskt
från en plåt nygräddade örfilar i den gamla bruksmiljön. Solen strilar ned
genom lövverket på uteserveringen, som ligger intill den anrika färdleden
Kungsvägen. Redan innan dörrarna hunnits öppnas till Fagervik café har det
samlas en folkhop utanför.

Snart langas semlor, tiramisutårta och wienerbröd så
att det står härliga till. Efter att morgonruschen är avklarad sätter sig caféföretagaren
Michaela Lundberg ner med blossande kinder och ett brett leende.

Vem är du?

­­–Jag är född här i Fagervik. Det här är min fjärde sommar
som caféföretagare i Fagervik café. Min tanke med caféet är att det ska vara
hembakt, hemtrevligt och på riktigt.

Korvapuusti on Fagervik cafén suosikki

Mums!

Vilken är din
bakgrund?

– Jag studerade på restaurangskola på Åland. Efter det
jobbade jag på sjön i nästan tio år. Innan jag tog över Fagervik café hann jag
också jobba ett år som köksa i den dåvarande byskolan i Barösund.

Varför valde ni att
bli företagare i Ingå?

– Jag valde inte – jag bara blev! Jag fick chansen att ta
över det här caféet och då var det bara att ta den. Byggnaden har tidigare bland
annat varit förtenningshus och butik. I dag finns här förutom caféet också ett
museum.

Hur har det gått?

– Jag tycker det har gått bra! Jag har förstås inget att
jämföra med, men jobbet tar inte slut. Det finns alltid något att göra. Många
har en dröm om ett eget café. Och hur man föreställer sig att det skulle vara
stämmer till viss del också. Men det man inte tänker på är den arbetssamma
sidan. Att leva upp till kundernas förväntningar är en stor bit av jobbet.

Fagervik cafen tuliaiset

Fagervik café har kunder i alla åldrar. De flesta är dagsturister som kommer för att bekanta sig med det gamla järnbruket från 1700-talet.

Vilka är de tre bästa
sakerna med att vara företagare i Ingå?

– Det är enkelt att vara företagare i Ingå. Här finns så
många som är företagare – vi är alla i samma båt. I Ingå finns en atmosfär av
företagande. Vi vet vad det innebär att ha ett företag, förstår varandra och
delar med oss av råd.

Fagervik café

Välkommen till det mysiga sommarcaféet i Fagervik! Här kan du njuta av en kopp kaffe med Michaela Lundbergs hembakta härligheter, i en underbar gammaldags bruksmiljö.

Hurudana är Ingåborna som kunder?

– De är rättframma. De säger både vad som är positivt och
negativt, och det tycker jag att är bra. Fagervik ligger alldeles vid gränsen
till Raseborg, vilket gör att vi har många olika typer av kunder i olika
åldrar, fastän vi ligger avsides från de stora vägarna. De som besöker oss är
oftast dagsturister som vill uppleva Fagervik bruk.

Hur upplever ni att samarbetet med
kommunen har fungerat?

– Jag har alltid fått svar på de frågor som jag som
företagare har behövt få svar på av kommunen. Sommaren 2017 hyrde jag det gamla
biblioteket Wilhelmsdal i Ingå kyrkby av kommunen och drev sommarcafé där. Att
Ingå är en liten organisation och nästan alla sektorer finns i Kommungården gör
att det är enkelt att samarbeta med tjänstemännen.

Vilket är ditt bästa minne från tiden som
företagare på orten?

– Ja, jag har ju inte ett utan flera. Det är varje gång en
nöjd kund kommer tillbaka för att äta sin favoritbakelse. Jag strävar efter att
hålla mig med samma sortiment, även om jag ibland går lite crazy. Det
viktigaste för mig är att infria kundernas förväntningar. Jag kan inte ta bort
något från sortimentet, för om någon kommer ända hit för att äta en viss
tårtbit blir det jättebesvikna miner om den inte finns.

Hur ser ditt företag ut om fem år?

– Ganska likadant. Det finns alltid saker att förbättra, att
utveckla, men det får inte bli för stort. Det är inte längre samma sak sedan.

Vad skulle du vilja
hälsa till andra som funderar på att grunda företag i Ingå?

– Fråga råd av andra som är verksamma inom samma bransch –
vi stöder varandra och ger tips. Livet som företagare innebär mycket jobb, men
det har många fördelar.

TEXT & FOTO:
Benjamin Lundin

Fagervik Gård, © Laura Ilona

Fagervik bruk. Foto: Laura Taskinen
Tidigare intervjuer

Restaurang Scola

Galleri Karaija

Byggcenter 51

Lomamäen lemmikkipuisto

Viltgården

Äänipää

Termonova

Knapptigrarna

The Art of Cakes

Laserhuset

Inkoo Shipping

Köpcentret Strand

Inkoon eläinlääkäri Kaisa Wuorimaa

Lill-Breds bärgård

Aquarius Sporting Club

Ingå blomcenter Rosmarin

J-E Holmberg Oy Ab

Gripmarine

Eläinkonservaattori Teemu Salonen

Ingå apotek