Fortsätt till innehållet

Upptäck den historiska och natursköna Degerby 

Degerby är en liten by som ligger cirka 10 minuter från Ingå kyrkby. Fast det finns för det mesta bara långtids bosatta familjer, har byn mycket att erbjuda för alla besökare. Här är några av höjdpunkterna som man skall bekanta sig med i Degerby:   

Degerby by är ett charmigt servicecentrum med allt du kan behöva. En kiosk, som erbjuder ett brett sortiment livsmedel och sommardelikatesser. Det finns även företagare som Flowest fysio och personal trainer, dam- och herrfrisör Kraft Hair Degerby, en kosmetolog och en lekpark.  

Degerbys lilla kiosk är ett bra ställe för en kaffepaus.

Degerby kyrka är en vacker stenkyrka byggd 1932, som står ännu idag på samma plats som den ursprungliga träkyrkan från 1700-talet. Kyrkan har en historisk altartavla från 1700-talet och har genomgått omfattande renoveringar efter att ha använts som festlokal och biograf under Porkalaparentesen.  

Byns kyrka är en fantastisk och ståtlig kyrka.

Igor-museet i Degerby ger en inblick i den spännande historien om Porkalaparentesen, när Finland arrenderade ut ett område till Sovjetunionen. Museet öppnade 1997 och har sedan dess expanderat med flera utställningar som berättar om livet under denna period. Om du är intresserad av historia så rekommenderas det varmt att besöka museet. Museet är öppet för besökare och erbjuder guidade turer.  

På museet Degerby Igor får man ta del av den spännande och otroliga historien om när Porkalaområdet, inklusive Degerby, var en sovjetisk marinbas.

Kopparnäs är ett stort friluftsområde som täcker över 450 hektar på fastland och 67 hektar på öar, med ytterligare vattenområden på 195 hektar. Här finns det en möjlighet att konnekta sig med naturen. Det finns möjligheter till bär- och svampplockning, fågelskådning och vandring. Det finns även en simstrand som är till användning om man känner att man vill hellre ligga på stranden och njuta av livet. Området är känt för sin natursköna utsiktsplats på Rävberget och de unika bergsformationerna vid Bergudden.  

Bergudden lämpar sig även för rörelsehindrade, eftersom rutten är jämn ända fram till stranden.

Degerby skola är en trivsam svenskspråkig skola som undervisar årskurserna 0–6. Tillsammans med eftisverksamheten bildar skolan ett heltäckande och funktionellt daghems- och skolcentrum. Skolans gård erbjuder gott om utrymme för barnen att leka och spela bollsporter, vilket bidrar till en aktiv och hälsosam vardag för eleverna. Degerby daghem är ett tvåspråkigt daghem för barn i åldern 1–5 år. Daghemmet har olika grupper, exempelvis Ekorrar och Talitintit. På skolans och daghemmets gård får man leka även efter skol- och daghemstider.

Alla är välkomna att använda gårdens områden för lek och utomhusaktiviteter på fritiden. 

Degerby erbjuder även olika aktiviteter och evenemang, som till exempel Lomamäen lemmikkipuisto där du kan bekanta dig med djuren på nära håll. I augusti hålls den årliga Degerbydagen, en dag fylld med aktiviteter och underhållning för alla åldrar. För mer information om allt som byn har att erbjuda och för att planera ditt besök, besök Degerbys hemsida.