Fortsätt till innehållet

Konsten är livet: Katarina Backas väjer inte för stora känslor och starka motiv

I augusti kommer besökarna i Wilhelmsdals sommargalleri att mötas av färg och form i det stora formatet. Katarina Backas målar tavlor i olja och akryl, och hennes verk sprudlar av energi och finstilta detaljer. Livskraften löper som en röd tråd i hennes produktion, även inför det okända.

Katrina älskar blommor.
Granna färger, generösa former och inslag av magi och mytologi

Katarina Backas från Raseborg är inte den som håller tillbaka i sin konst. Hennes skapande styrs i stor utsträckning av intuition och magkänsla, och konsten är ett sätt att kanalisera tankar och intryck.

Många av hennes verk uttrycker också en kvinnlig urkraft – stark och skör på samma gång.  Bland annat har hon haft två utställningar som tangerar graviditet och moderskap, HAVANDE (2018) och BÖRJAN – ALKU (2019). Nu, drygt sex år senare, har tiden kommit för utställningen INBETWEEN.

I den här helheten är stämningen och färgerna mer dämpade som uttryck för ett nytt skede av livet.

Färger.
Livet syns i konsten

Hennes senaste tavlor är utställda i galleriet som finns under samma tak som hennes holistiska frisörsalong Älva i Ekenäs. Katarina har många strängar på sin lyra. Förutom att hon är ekologisk frisör, är hon utbildad idrottsinstruktör och har studerat vid lärarhögskolan med Waldorf-inriktning och hon har även erfarenhet av scenkonst. Alla kompetenser skymtar fram i hennes konst.

Men trots sin energi och handlingskraft hyser hon ibland tvivel över sin egen förmåga. Till hennes styrkor hör ändå att hon inte bryr sig om vad andra tänker.

Blomningens förgänglighet manar till närvaro

Konsten är en passion, en annan är intresset för blommor och trädgård.

Växternas skönhet, styrka och korta blomning inspirerar henne att ta vara på stunden. Magnolieträdet i den egna trädgården är en favorit och Katarina smyckar sig gärna med levande blommor enligt säsong.

Våren får det klia i de gröna fingrarna och naturen är ständigt närvarande i konsten.

Blommorna är som bäst då de är närodlade av en lokal företagare.

För tillfället har hon ingen ateljé hemma, utan ”gör allt överallt”. Växthuset fungerar både som växthus, ateljé och en plats för vila. Trädgården bär spår av att här lever en småbarnsfamilj där alla har sin egen glänta.

Grotesk kan vara en komplimang

Utmärkande för hennes målningar är att de är stora, så de behöver plats för att komma till sin rätt. Att hon gärna målar stort, hänger samman med att hon då barnen var små spände upp dukar på väggen som hon fyllde med färg så fort tillfälle gavs.

Målandet gav henne andrum under de hektiska småbarnsåren.

En gång var det en besökare som kallade Katarinas tavlor för ”groteska”. Det gjorde henne glad eftersom det visade att betraktaren berördes av verken.

Wilhelmsdal knyter ihop olika eror

För tillfället är planen att i augusti bygga upp en helhet som består av olika faser från starten år 2018 fram till idag.

Katarinas familj trivs i den lummiga trädgården.

Katarina har aldrig ställt ut i Ingå än och hon blir uppriktigt glad över kommunens satsning på konst i ett offentligt rum.

Konstnärspresentation:
Här har det bubbelgumsrosa tonats ned, vilket hänger samman med en period av förlust i Katarinas liv.
CV:

Utställningar

Utbildningar

Arbete

Hemsida och sociala medier