Fortsätt till innehållet

Ingå fiskeriområde skyddar Ingarskila -öringen  

Ingå fiskeriområde har flera fiskebegränsningar för att skydda havsöringen. Allt fiske är förbjudet året runt i forsar och strömdrag i Ingarskilaåns vattendrag inklusive Solbergån. Under tiden 1.8–31.12 är fiske med nät och katsa förbjudet i hela Ingarskilaåns vattendrag inklusive Solbergån. Därtill är allt fiske förbjudet i Stävöviken, utanför Ingarskilaån 1.9–30.11 i syfte att skydda havsöringarnas vandring.  

Ingarskilaån är en gammal havsöringså, vars havsöringsstam på 1980-talet noterades skilja sig klart från övriga stammar. Fiskeriområdet har med olika beslut, sedan slutet av 1990-talet, bidragit till att skyddat öringsstammen i Ingarskila och har de senare åren gett bidrag till Pro Ingå rf för föreningens restaureringsarbeten i ån. Nuförtiden är Ingarskilaån en livskraftig öringså, öringsstammen har också tagits i odling och används vid utplanteringar i andra vattendrag vid Finska viken. 

För att fortsättningsvis trygga traktens havsöringar är följande fiskebegränsningar i kraft inom Ingå fiskeriområde, med beslut av Egentliga Finlands NTM-central:  

Noggrannare information gällande fiskebegränsningarna hittas på fiskeriområdets hemsidor www.inga fiskeområde.fi.(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida) 

Bekanta dig med fiskeriområdets verksamhet på nätet 

Finlands vattenområden är indelade i 118 fiskeriområden, varav Ingå fiskeriområde är ett. Fiskeriområdets ändamål är att utveckla fiskerihushållningen inom sitt område och att främja samarbetet för att ordna med hållbart nyttjande och vård av fiskbestånden. 

I ett projekt finansierat av Egentliga Finlands NTM-central har fiskeriområdet sammanställt de viktigaste punkterna om fiskeriområdets uppgifter och verksamhet i informationsblad, skilt för vattenägare, fritidsfiskare och näringsidkare. Informationsbladen, kallade nötskal, finns att läsa på fiskeriområdets hemsida. Nötskalen skickas till vattenområdets ägare i augusti och delas ut av fiskeövervakarna.  

Tilläggsuppgifter: