Fortsätt till innehållet

Företagare i fokus: MedNiemi – din tandläkare

Här är dina tänder i trygga händer!

MedNiemi är en tandläkarcentral i Ingå centrum. Man känner genast av den varma och hemtrevliga stämningen när man stiger in. En rarare personal än den här har man sällan råkat på.

Linda, Hanna, Helena och Alexandra

Reds anm.!
I maj fick teamet på MedNiemi en ny medlem när Lindas kollega, specialisttandläkaren inom tandreglering Thomas Åberg slöt upp i den glada skaran. I juli fick skaran förstärkning av en tanddoktor till när tandläkare Teemu Väkiparta tog tag i borren på Medniemi. 
 
Intervjun gjordes i våras, så vi hann tyvärr inte träffa varken Thomas eller Teemu.


MedNiemi Oy är ett familjeföretag som ägs av Helena Tuomaala-Nieminen och Kimmo Nieminen. Helena jobbar som företagets tandläkare vid sidan om sina kollegor. Helenas make är inte branschfolk, men han backar aktivt upp teamet. Kimmo har faktiskt många viktiga uppdrag – officiellt är han patientombudsman och styrelsemedlem, men vid behov kan han också hänga upp tavlor på väggarna och byta ut det gamla laminatgolvet.

”Yes, bravo Kimmo!”, hojtar de andra vid bordet.

Tandläkarcentralen MedNiemi Oy inledde verksamheten måndagen den 3 november 2008. Varför startade man först den tredje och inte genast från första november? Ja, det kan man ju undra, men 1.11.2008 var ju faktiskt en lördag. Vem öppnar en splitterny mottagning på ett veckoslut?

Det är spännande att få se sina bissingar på en stor skärm

Utöver Helena sjåar här också tre kollegor varav en är tandhygienisten Hanna Torvinen. Hanna är en merkonom som i 9 år har jobbat som tandhygienist och som älskar kundservice, omväxlande dagar och spännande situationer. Här inflikar hennes kollegor att hon är firmans glädjespridare – och det märker nog en utomstående också!

Den tredje förstärkningen i teamet är den finlandssvenska tandhygienisten Linda Borgman som redan har varit i branschen i hela 28 år.

Lindas kollegor vet berätta att hon dessutom är jättebra på att baka. Det finns alltid härliga kakor i kafferummet!

Tandreglering ger tillfredsställelse, det tycker i alla fall Linda (till vänster)

Tandreglering står Lindas hjärta nära, och det har hon faktiskt sysslat med i nästan 15 år. Hon har samarbetat med ortodontister i åratal, och vanligtvis är det allmäntandläkare som gör det som Linda sysslar med på mottagningen varje dag.

Den fjärde och yngsta damen heter Alexandra Efanova. Hon assisterar och sköter instrumentvården, gör apparaturen i ordning, tar hand om receptionen, sköter kvalitetssäkringen, städar och är Helenas högra hand. En utomordentlig mångsysslare, alltså!

Helena har också idel lovord att säga om Alexandra som far omkring som en skottspole fixar och ordnar. Alla fyra damer berömmer sitt gemensamma superteam och sina fina, lojala kunder. Kunderna kommer hit från när och fjärran, ända från Kuusamo, Björneborg och Sibbo … ja, till och med från Dubai!

En ny och häftig röntgenmackapär

Här passar det att sticka in en lustig liten detalj: Ingen av anställda på MedNiemi bodde i Ingå, åtminstone inte ännu våren 2024 – förutom Helena på somrarna!

Hur kom Helena på idén att starta tandläkarcentral just i Ingå?

Det märks på fyrklövern att de verkligen älskar sitt jobb och sammanhållningen på arbetsplatsen. Alexandra säger att hon njuter oerhört av att det hela tiden är fart och fläng. Man går aldrig sysslolös eftersom man alltid hittar på nånting att göra. Helena nickar och tillägger att arbetet är mycket omfattande. Här tar man på riktigt hand om patienten också när behandlingen är över, det kallas underhållsbehandling.

Pulsen steg på intervjuaren när hon fick syn på de här

Och här kommer ett tips till alla er som inte har besökt en tandläkare på ett tag – här spelar det rakt ingen roll, tvärtom!

Som vi nämnde redan tidigare är stämningen på MedNiemi otroligt hjärtlig. Mellan frågorna prisar damerna varandra högt och fäller till och med en och annan glädjetår under intervjun.

Diagnosen här är skrattparoxysm

”Omvandlingsförmåga både gynnar ett litet företag och gör det sårbart”, säger Helena, ”eftersom man ska kunna vara som en bläckfisk och hjälpa vid sidan om sitt eget liv. Tillsammans hjälper vi både kollegor och patienter”, fortsätter hon med ett leende.

Hanna tillägger att de alltid vet vad som är på gång överallt på mottagningen. Om nån har problem i receptionen, vet man om det i behandlingsrummen. Alla är synkroniserade, och man hjälper alltid till när det behövs.

Det är lätt att le i gott sällskap

Det som Helena tycker är trevligt i tandvård är att den är en kombination av såväl hälsovård som dess utmaningar. På jobbet får man faktiskt fundera, planera och förverkliga – och naturligtvis se resultat och upprätthålla dem. Det finns patienter som har varit sedan början, och med dem har man fått både gråta och skratta i livets alla skeden. Här jobbar man inte vid något löpande band, och det är det som är grädden på moset i den här branschen.

När den tår- och skrattfyllda intervjun lider mot sitt slut har damerna ännu en hälsning till alla läsare:

”Borsta tänderna regelbundet om ni vill ha dem kvar! Vi hjälper nog gärna till, men tandborstningen viktigast av allt! Ur plånbokens synvinkel är den förebyggande vården den bästa vården. Tyvärr hoppar man väldigt ofta över den då man vill spara pengar … Men då blir vårdkostnaderna förstås större senare. Tänderna växer inte igen och de lagar sig inte heller själva. Om man inte tar hand om dem, blir reparationen dyr, och den är inte heller helt problemfri.

Att förebygga problem är en av hälsans stöttepelare – inte endast när det gäller munnen, utan hela vår kropp! Munnen sitter mellan hjärnan och hjärtat. Munnens och tändernas hälsa spelar en stor roll i vår allmänna hälsa.”

Med de här kloka orden är det bra att sätta punkt för artikeln och gå och kolla hur det står till med de egna tuggverktygen.

Bekanta dig med MedNiemis tjänster här!(öppnas i ett nytt fönster, du flyttas till en ny sida)