Fortsätt till innehållet

Västankvarn Gård: en levande och innovativ lantbruksgård

Västankvarn gård som ligger ca 10 minuter med bil från kyrkbyn är mycket mer än en traditionell bondgård. Här förenar man jordbruk och utbildning i en dynamisk verksamhet. Gården samarbetar med Nylands svenska lantbrukssällskap, naturbruksprogrammet vid Yrkeshögskolan Novia och Axxell, vilket gör den till en viktig plats för både praktisk och teoretisk lantbruksutbildning. Samarbetet med de olika utbildningsinstitutionerna gör gården till en levande lärosal där studenter och forskare kan praktisera och utveckla nya idéer.

I solskenet ligger Västankvarn gård, där traditionellt jordbruk möter modern teknik och undervisning.

Mjölkproduktionen är en central del av Västankvarns verksamhet. Det finns 120 mjölkkor som tas hand om med hjälp av modern teknik och stor omsorg. Ladugården är utformad för att säkerställa djurens välbefinnande och för att producera mjölk på ett effektivt och hållbart sätt.

I samband med att den nya ladugården blev klar byggdes den gamla om till en ungdjursladugård där de egna kalvarna och kvigorna föds upp till mjölkkor.

Västankvarn gård fungerar också som en försöksgård där forskningsprojekt inom växtodling bedrivs. Syftet är att identifiera de bästa lösningarna för både dagens och framtidens utmaningar inom växtodling. För analyserna och försöksproven finns det ett högklassigt laboratorium där snabbare kostnadseffektiva analyser samt längre analyser görs.  

Med totalt 275 hektar odlingsmark är växtodlingen en betydande del av gårdens verksamhet. Här odlas bland annat 110 hektar fodervallar och 120 hektar spannmål. Dessutom används 25-35 hektar av marken för forskningsändamål, vilket bidrar till att utveckla hållbara jordbruksmetoder.

Vacker vy över odlingsfälten på Västankvarn gård.

Västankvarn gård erbjuder även gårdsbruksturism, inklusive hundlägerverksamhet och uthyrning av fastigheter. Dessutom är gården hem för flera småföretag som bidrar till en mångsidig och levande ekonomi. Här finns bland annat Sussis bageri, Arvotekstiilipalvelu Tupulatäkki, skulptören HC Bergs ateljé och flera andra verksamheter som erbjuder allt från yoga till biobalancing. Gården rymmer också Västankvarn lågstadieskola, där elever i årskurs 1-4 får sin grundutbildning.

Ett ljust och fridfullt yogarum, idealiskt för avslappning och träning.

Förvaltarvillan erbjuder möjligheter för uthyrning vilket gör den till en idealisk plats för olika typer av evenemang och sammankomster. Intill Förvaltarvillan finns det en charmig rökbastu, utrustad med en fin terrass som blickar ut över Västankvarnbäcken. Efter ett avkopplande bastubad kan gästerna njuta av ett uppfriskande dopp i den uppvärmda baljan. Med sin natursköna omgivning och utmärkt facilitet skapar förvaltarvillan och rökbastun en perfekt miljö för både avslappning och sociala tillställningar.

En traditionell rökbastu med balja som är omgiven av vacker natur.

Gården har en rik och komplex historia, inklusive en mörk period från inbördeskriget. För de som är intresserade av historia finns möjligheten att besöka gravplatsen och lära sig mer om denna händelse.

Västankvarn gård är ett framstående exempel på hur modern jordbruksteknik och hållbarhet kan kombineras med utbildning och kulturarv. Genom sin mångsidiga verksamhet och starka samarbeten är gården en viktig del av landsbygdsutvecklingen i Finland.